1943’te Burma’da bir Japon esir kampının komutanı olan Saito, kampa yeni gelen İngiliz Albay Nicholson’dan adamlarına Kwai nehri üzerine bir köprü kurmalarını emretmesini istemektedir. Saito’nun amacı bu köprüyü kullanarak Japon birliklerine cephane taşıma konusunda avantaj sağlamaktır. Saito’nun işkencesine dayanamayan Albay bir süre sonra köprünün emri altındaki mühendisler için de bir moral kaynağı olacağını düşünerek onun isteğini kabul eder.
Admin çok teşekkür ederim. Bu arada sitene üye olmaya çalıştım hata veriyor, olana kadar deniycem ayrı konu.. bilgin olsun diye söylüyorum. Arkadaşlar film süper kesinlikle izleyin. Bu filmi izledikten sonra klasik filmlerin hastası olucaksınız.. Saygılar..
admin kedi olalı bi fare yakaladın en sonunda…… 🙂 arkadaşlar tek kelimeyle on numara bir başyapıt….
Kwai Köprüsü filmi,1997 yılında Abdi Kongre Kütüphanesi tarafından Kültürel,tarihi ve estetik olarak önemli ” filmler arasına seçilerek,Abd Ulusal Film Arşivinde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.
Film 2 nci Dünya savaşında Tayland’da yaşanmış olan bir olaydan esinlenmiştir.
Köprü Tayland ile Burma’yı ( Şu an ki adı Myanmar -Birminya ) birbirine bağlamak için inşaa edilmiştir..
Ama günümüzde olan Kwai köprüsü 2 nci Dünya Savaşında yapılmış köprü değil..
Çünkü o köprü uçurulmuş ve yerine bugünkü köprü yapılmış..
Bu yeni köprü Tayland’da savaş sırasında yaşananlar ve ölenler için bir anıt niteliğinde.
Bu tren yolunun yapımı sırasında yalnızca esirler değil, onbinlerce Asyalı işçi de çalıştırılmış..
Onbinlercesi de, acımasız çalışma ortamı ve koşullarından dolayı hayatlarını kaybetmişler.
Bu nedenle bu Kuwai Köprüsü’ne yalnızca ölen esirler için değil,
tüm burada çalışarak hayatlarını kaybetmiş insanlar için dikilen bir anıt olarak kabul görmektedir..
Bu 415 kilometrelik tren yolunun ilk keşiflerini yapan Japon mühendisler,yolun ancak beş yılda bitirilebileceği tahmin etmişler…Fakat Japonlar,çalışanları ve esirlere zulum ederek yolun 16 ayda bitirilmesini gerçekleştirmişler.
Bu da Japonların yolun bu kadar kısa bir sürede tamamlanması için çalışanları ne kadar insanüstü çalışmaya zorladıklarını göstermekte..
Sinemada öyle filmler vardır ki daha çok müzikleri ile öne çıkarlar ve o müzikler kulaklarda kalıcı olur,dudaklardan hiç düşmezler.Bu filmde de ıslıkla çalınan marş ritmindeki melodiyi dikkati çekiyor..( Filmden sonra sizde çalabilirsiniz ) Sonuç olarak ; zevkle izlenen savaş karşıtı bir filmi olmuş..
Gerek replikleri gerek mesajları olsun çok anlamlı.. Oyunculuklar başarılı..
Mekanlar güzel..Çok eski bir yapım olmasına rağmen konu ve işleyiş bakımından sıkıcı olmayan bir film..
Savaş filmlerinin çoğunda gördüğümüzün aksine kimseyi kahramanlaştırmıyor,yüceltmiyor veya destan yazmaya çalışmıyor,.olayları gayet sade bir biçimde anlatıyor.( İngiliz askerleri övülmüş olsa izlenimi verse de )
Filmin ilk yarıda köprünün yapılma aşamalarını, 2.yarıda da yıkılmaya çalışma aşamalarını izliyoruz.
Özellikle son 15 dakika inanılmaz bir gerilim ve heyecan içinde geçiyor..Savaş karşıtı film sevenlere macera-Drama olarak izlemek isteyenlere iyi seyirler..10/10